Ja, wat hebben we allemaal weer meegemaakt met de Just?

Voor de tweede maal de Grevelingen Cup gevaren, wat minder succesvol was dan het eerste seizoen. De eerste 2 wedstrijden zijn we niet gefinisht, te weinig wind.

Gelukkig waren wij niet de enigen, maar hadden veel andere boten daar last van. De andere 3 wedstijden verliepen redelijk en, ondanks dat we de januari wedstrijd niet hebben meegevaren (vakantie Thailand), zijn we toen de uiteindelijke uitslag bekend werd gemaakt in het middenveld geëindigd. Gelukkig wel voor de 2 andere Bavaria’s 37.

Eind mei was het tijd voor een hoognodige pitstop voor de Just. De zeilen hadden we van de winter al vernieuwd, maar nu was het onderwaterschip aan de beurt. Donderdag 26 mei ging de Just op de kant. Samen met Daniel zijn we gelijk aan de slag gegaan. Daniel ging de waterlijn poetsen en ik nam de kiel onderhanden. Zo de eerste slag was gemaakt. De schroef had z’n beste tijd gehad, dus hebben we een nieuwe Gori klapschroef gekocht (goed voor de wedstrijdjes). Vrijdags was ik alleen. Nadat het onderwaterschip in de antifouling  gezet was, ben ik de romp gaan poetsen. Het werd een lange dag en ik ben op de Just blijven slapen, terwijl die op de bok lag. Zaterdagmorgen kwam de versterking. Met 2 steigers van Van Dijke gingen Mark en Daniel voor het grove poetswerk en Marianne en Marion voor finishing touch. Ik ging de Gori klapschroef monteren. Ruim voor 12:00 uur was het werk klaar en stond de Just te blinken op de kant. Voor de lunch hing de Just in de singels van de kraan en konden we de stempelplekken een laagje antifouling geven. Om 13:30 uur konden we de motor starten en gleden(!) we naar Port Zelande. Leek het maar zo of gingen we echt supersnel met de nieuwe schroef.

 

Nu is het laatste weekend voor de vakantie aangebroken. We doen de gebruikelijke voorbereidingen: proviand inslaan, kleding aan boord, schoonmaken, alles even nalopen en de tanks vullen. Nu duimen we voor het weer, want echt stabiel is het nog niet geweest. Ik las een artikel dat de zuidelijke en de noordelijke jetstreams de evenaar op drie plaatsen waren gepasseerd. Dit is nog nooit eerder voorgekomen en dat zal de oorzaak wezen dat het nog niet echt stabiel weer wil worden. Wij gaan in ieder geval proberen om een goede jetstream op te pakken, die ons naar de juiste bestemmingen gaat brengen.